Web-in-Box

Den här webbplatsen anpassar sig efter alla skärmstorlekar, så oavsett om du besöker den från din dator, surfplatta eller smartphone så visas innehållet på ett tillgängligt sätt.

Vill du också ha en snygg och smart hemsida? → webinbox.se

Tillsammans på Sågudden

Västra Värmlands Fornminnesförening har beviljats projektstöd från Region Värmland för projektet "Tillsammans på Sågudden" som en del av Hållbara Värmlands utvecklingsarbete. Det regionala utvecklingsarbetet utgår från Agenda 2030 och hållbarhetens tre perspektiv: miljömässig-, social- och ekonomisk hållbarhet, där alla tre perspektiv är lika viktiga och ömsesidigt beroende av varandra.

Projektet skapar nya former av samarbete genom att få in utrikes födda som medarbetare vid exempel evenemangsplanering. Sågudden är en favoritmötesplats i Arvika. Det är ett utomhusmuseum med ett kafé, en park och just nu, under coronapandemin, en viktig plats för att umgås säkert utomhus. Förutom vardagliga sammankomster har Sågudden evenemang som medeltidsmarknaden, äppeldagen och julmarknaden, och besökare kommer från hela Värmland till dessa evenemang. Nya arvikabor får utveckla ett ägandeskap av kulturarvet samtidigt som de som är födda i Värmland kan bli mer bekanta med och lära sig att uppskatta andra kulturer och därmed stärka förtroendet och samarbetet mellan invånarna.

Huvudaktiviteterna inkluderar en studiecirkel, sommararbete, och evenemang. Studiecirkel
heter "Hållbarhet genom kulturarv och föreningsliv" och handlar om grundläggande arbetslivs- och samhällsorientering med fokus på Arvika och Värmland, jämställdhetsutbildning, föreningsliv och den ideella sektorn i Sverige, hembygdsrörelsen och Såguddens historia, Såguddens verksamhet, event och projektplanering och turism, praktiskt hållbarhetsarbete, och museets samlingar.

När museet öppnar på sommaren kommer vi var och en att arbeta deltid för att hjälpa till med museets uppgifter, främst: digitalisering, köksträdgården, djuren och Storbondegården. Vi planerar också ett kulturevenemang där vi delar kulturarv från våra hemländer i förhållande till museet genom föremål, historier, berättelser, mat, och musik.