Web-in-Box

Den här webbplatsen anpassar sig efter alla skärmstorlekar, så oavsett om du besöker den från din dator, surfplatta eller smartphone så visas innehållet på ett tillgängligt sätt.

Vill du också ha en snygg och smart hemsida? → webinbox.se

Årets utställning

Årets utställning 2017 heter "Forntid - kvinnovärld".  

Sommarens utställning i museet/storbondegården fortsätter på forntidstemat från i fjol men med en annan infallsvinkel. Vi vill visa något av vardagslivet under forntiden och där ingår att skaffa och tillreda maten liksom att se till att man hade kläder på kroppen. Det var oftast kvinnorna som tog hand om detta. När människan blev mer bofast började man använda fårets ull som sedan vävdes till tyger för kläder. Detta illustrerar vi med den varptyngda vävstol som nytillverkades när vi byggde den permanenta arkeologiutställningen och som nu kommer till sin rätt igen.

Kvinnornas arbete handlade bl. a om matlagning, vävning och annat handarbete. Stenåldersmat har ju varit en populär diet på senare tid, men vad åt man egentligen under forntiden? Vi ska ge en uppfattning om vad det kunde vara. Elden blev viktig för beredning av maten och därför finns det med en del föremål som användes när man gjorde upp eld. Även på den här tiden bar man smycken både för utsmyckning och för att visa sin status i samhället och därför kommer vi att exponera smycken ur våra samlingar.
 
Utställningen är tänkt att fungera som ett komplement till den arkeologiska utställningen i källarplan.